Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Privatøkonomi: Sådan påvirkes boligejeren i Esbjerg af de nye boligskatter

For nylig lykkedes det regeringen, at få vedtaget aftalen om fremtidens boligbeskatning. Aftalen blev præsenteret som en positiv aftale, men hvad betyder den egentligt for en boligejer i Esbjerg?

Af Klaus Rejnholdt Sørensen

Aftalen indeholder en række forhold, som overordnet gør det lettere for boligejeren, at forstå den samlede boligskat.

Den nuværende boligskat indeholder et skattestop, som blev vedtaget helt tilbage i 2001. Dette skattestop har betydet, at der af boligejerens skatteopgørelse i dag fremgår ikke mindre end tre vurderinger af ejendommen, og at ejendomsværdiskatten beregnes af den mindste af disse.

Samtidig ligger denne værdi typisk langt fra den faktiske værdi på ejendommen, hvilket i mange år har været et ulogisk element i skatteopgørelsen. Det er eksempelvis ikke ualmindeligt, at et typisk hus i Esbjerg med en reel værdi på 2,5 millioner kroner kun beskattes af en værdi på det halve.

Nye vurderinger foretages

Med den nye boligskat, vil der fra 2019 blive foretaget nye vurderinger af alle ejendomme, hvor hensigten er, at disse skal svare til de reelle handelsværdier på ejendommene. Da det er svært at ramme værdierne helt, indføres samtidig et forsigtighedsprincip, som betyder, at der fratrækkes 20 procent af værdien. Ejendomsværdiskatten udgør i dag én procent af ejendomsværdien.

Når værdierne fremover bliver højere, er det samtidig vedtaget, at denne sats nedsættes til 0,55 procent. Når forsigtighedsprincippet samtidig anvendes, betyder det ifølge regeringen, at de fleste vil komme til at betale en lidt mindre boligskat i 2021, når reglerne er helt indført. Det er min vurdering, at dette også vil være gældende for hovedparten af boligejerne i Esbjerg.

Får ikke penge tilbage

I forbindelse med at det nye vurderingssystem indføres fra 2019, er det også besluttet, at boligejere skal have penge retur, hvis de gennem en årrække har betalt skat af en ejendomsvurdering, der har været for høj.

Denne regel kommer typisk boligejere uden for byerne til gode, hvor boligejere i et typisk hus i Tønder kommune eksempelvis vil kunne se frem til at få omkring 10.000 kroner retur fra SKAT. Boligejere i Esbjerg skal imidlertid ikke se frem til en check fra SKAT, da der typisk ikke er betalt for meget i skat i Esbjerg.

Selvom ejendomspriserne i Esbjerg generelt ligger på et pænt niveau, kan vi til gengæld også glæde os over, at kun ganske få vil komme til at betale den forhøjede ejendomsværdiskat på 1,4 procent, som samtidig er vedtaget. Denne gælder for ejendomme, som vurderes til mere end 7,5 millioner kroner.

Skatter fremgår af årsopgørelsen

Ud over ejendomsværdiskatten, som fremover vil udgøre 0,55 procent af ejendomsværdien, betaler boligejeren i dag også grundskyld til kommunen. Denne opkræves to gange årligt via ejendomsskattebilletten og udgør for Esbjerg kommune 25,29 promille af grundværdien.

Denne nedsættes med den nye aftale til cirka 16 promille, og vil fremover blive opkrævet via forskudsregistreringen og vil dermed også fremgå af årsopgørelsen fra SKAT. Grundskylden vil med de nye regler godt kunne stige løbende, men reglerne indebærer også, at en eventuel stigning automatisk vil blive indefrosset, så ingen vil komme til at betale en højere boligskat, så længe man bliver boende i huset. Hvad der måtte være af stigning, vil således først skulle betales til SKAT, når huset bliver solgt.

Nye regler skaber tryghed

Overordnet er det min vurdering, at de nye regler vil skabe tryghed for boligejerne i Esbjerg. Hvis man allerede ejer et hus, har man nu vished for, at boligskatterne ikke vil stige, hvorfor stigende skatter ikke vil være årsagen til, at man ikke kan blive boende i huset.

Nye boligejere vil samtidig kunne gå ind på boligmarkedet uden at være usikre på, hvordan boligskatterne vil påvirke økonomien fremover. Den eneste usikkerhed, som er skabt med de nye regler, er efter min vurdering, at boligkøbere, som går ind på boligmarkedet efter 2021, vil kunne blive ramt af højere boligskatter. Det kan ramme boligkøberne negativt om fire år, og dermed også de boligejere, som ønsker at sælge.

Overordnet set er det dog min vurdering, at den nye skatteaftale er god for boligejerne - også i Esbjerg.

Publiceret: 19. Maj 2017 11:30
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Esbjerg

Fik du læst
Bøger
Forsiden netop nu
ANNONCER
Se flere