Caption Caption Caption Caption
Caption Caption Caption Caption
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Årsoversigt: Privatøkonomiens årlige sundhedstjek

Snart lander årsoversigten i din eBoks, og det er en ganske god ting at få tjekket om det økonomiske ’kondital’ er i orden

Af Klaus Rejnhold Sørensen

Efter en veloverstået jul, er januar måned som regel perioden, hvor mange vælger at gøre status over det fysiske helbred. Mange esbjergensere tager derfor sikkert badevægten ud af skabet, og får her et tal som viser, om der skal gøres en indsats for at optimere fysikken i det nye år.

Januar måned er også perioden, hvor esbjergenserne modtager årsoversigten fra bank og realkreditinstitut. Som med badevægten kan det være fristende, at ignorere årsoversigten, og lade vanerne fra de tidligere år fortsætte uændret. Årsoversigterne giver imidlertid en oplagt mulighed for, at give den daglige privatøkonomi et årligt sundhedstjek.

Oversigterne indeholder nemlig vigtige oplysninger om rente- og gebyrvilkår i bank og realkreditinstitut. Mange oplever, at disse vilkår ændrer sig løbende, og det kan være svært at bevare overblikket, men på årsoversigten får man et helt aktuelt overblik.

Er konditallet i orden?

Hvis man som ejer af hus eller bil har lån i banken, er rentesatsen afgørende for, om afviklingen af lånet bevæger sig i det rigtige tempo. Hvis renten er for høj, bliver afviklingen for langsom, og lånet risikerer at blive en klods om benet for den samlede økonomi. Når rentesatsen er for høj vil man opleve, at hovedparten af den månedlige betaling, går til betaling af renter til banken.

Årsoversigten fortæller præcist, hvad rentevilkårene er, og mange bliver ofte overraskede over, at “konditallet” er unødvendigt dårligt, selvom man havde opfattelsen af, at rentesatsen var tilfredsstillende, da lånet i sin tid blev aftalt med banken. Det vil ofte være muligt, at finde en løsning, hvor rentevilkårene er bedre og dermed kan tempoet på tilbagebetalingen øges, til gavn for privatøkonomiens samlede “kondi”.

For mange tomme kalorier?

Af årsoversigten fremgår også hvad der samlet set, og løbende betales i gebyrer til bank og realkredit. Gebyrerne er ofte mange, og omfatter eksempelvis bidrag til realkredit, administrationsgebyrer, betalingsgebyrer, kortgebyrer og depotgebyrer.

Gebyrerne er privatøkonomiens “tomme kalorier”. De sniger sig løbende ind på en, og er svære at holde væk. Samtidig er de med til at ødelægge “formen” på den samlede økonomi, eftersom alle pengene går til bank og realkredit, og dermed falder tempo på opsparing og nedbringelse af gæld.

Det er ofte muligt, at skære ned i antallet af “tomme kalorier” i økonomien. Årsoversigten kan vise, at der betales gebyrer, som slet ikke er nødvendige, mens andre gebyrer kan undgås ved at lave en ny samlet løsning med banken. Det er ikke usædvanligt, at der kan spares flere tusinde kroner årligt på gebyrer til bank og realkredit.

Er fedtprocenten for høj?

Når man er i gang med at gennemgå årsoversigten, bør man også gøre sig den ulejlighed at vurdere lidt på “fedtprocenten” i den samlede privatøkonomi. Årsoversigten giver nemlig mulighed for at se, hvordan husholdningens samlede gæld har udviklet sig i forhold til året før. Medmindre familien har foretaget nye investeringer i årets løb, bør den samlede gæld normalt være faldet.

Hvis gælden derimod er steget i løbet af året, uden at der er lavet nye investeringer, vil det være tegn på, at “fedtprocenten” er steget, hvilket normalt er usundt for den samlede sundhedstilstand i privatøkonomien.

Når man kigger på den samlede gæld i privatøkonomien bør man også have for øje, at “fedtprocenten” bør falde i takt med alderen. Yngre mennesker kan typisk tåle en lidt højere “fedtprocent” end ældre, uden at det går ud over sundheden i økonomien.

Sundhed giver muligheder

En gennemgang af årsoversigterne kan således være startskuddet til en række tiltag, som vil optimere og forbedre den samlede økonomiske sundhed. Det handler altså blandt andet om, at have fokus på “kondital” og rentesatser, at skære nogle af “de tomme kalorier” og gebyrer væk samt at have et kritisk øje på “fedtprocenten” og udviklingen i den samlede gæld i økonomien.

At skabe en endnu sundere økonomi ved at trimme de forskellige indsatsområder, vil skabe flere kræfter og muligheder i den samlede privatøkonomi. De forøgede kræfter vil måske lige være det, som giver mulighederne for, at købe den nye bil 2 år tidligere end planlagt, at få køkkenet renoveret med de samme, eller give plads til den ekstra ferie til hele familien.

Publiceret: 06. Januar 2017 11:30
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Esbjerg

Fik du læst
Bøger
Forsiden netop nu
ANNONCER
Se flere