Jan Vind Larsen nyder de stille stunder, hvor han kan sidde i solen og slappe af.
Jan Vind Larsen nyder de stille stunder, hvor han kan sidde i solen og slappe af.
Foto: Jonas Wrede Hansen
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Én lille besked ændrede Jans liv

Livet blev forandret, da Jan fik at vide, at han har sclerose. Nu er han aktiv i indsamlingen ’Kys Sclerose Farvel’

9. august 2011 er en dato, som Jan Vind Larsen fra Esbjerg aldrig lader sig selv glemme.

Datoen er endda foreviget med en tatovering på hans bryst, og det er der en god grund til. Den dag fik Jan Vind Larsen nemlig ændret sit liv for altid, da lægen gav ham beskeden, at han er ramt af Multipel Sclerose.

“Jeg tænkte, hvad er det. Der var ingen andre i min familie, der havde den sygdom, så jeg havde ikke så stort et kendskab til den,” lyder det ærligt fra den i dag 46-årige familiefar.

“Jeg læste om sclerose på nettet og tænkte, at nu ville mit liv aldrig blive det samme igen, og jeg kunne godt glemme drømmen om at blive chef på arbejdet. Jeg forestillede mig, at jeg skulle sidde i rullestol,” fortsætter Jan.

Et liv med medicin og sygedommens effekt på kroppen ventede, og det var en hård nød at knække for aktive Jan Vind Larsen, der altid har haft overskuddet til at lege med børnene i sin familie til familiefester og lignende.

Har fortsat livsglæde

Men sclerose har ikke fået lov til at knække Jans livsglæde. Tværtimod. Og et liv i rullestol er heldigvis ikke kommet på tale hos Jan, der forsøger at få det bedste ud af livet, selvom hans hverdag er blevet forandret på grund af sygdommen.

“Mine positive indstilling har hjulpet mig rigtig meget. Jeg har hele tiden tænkt, at den her sygdom ikke skulle slå mig ud,” fortæller Jan, som i dag er lagerchef hos Harald Nyborg her i Esbjerg.

“Det er et krævende job, men jeg har rigtig gode kolleger, som har forståelse for, at jeg nogle gange har brug for en ekstra pause,” fortsætter den 46-årige esbjergenser, der glæder sig over, at han 'kun' er blevet ramt af den mildeste form for sclerose, som dog stadigvæk giver ham udfordringer i hverdagen.

“Trætheden er det værste. Hvis ikke vi sad her nu, så ville jeg nok tage mig en lur. Jeg bruger meget tid på at slappe af,” fortæller Jan, der efter seks år med sygdommen har lært, hvad han kan med kroppen, og hvad han ikke kan.

“Trætheden rammer både mentalt og fysisk,” tilføjer Jan, som nyder at slappe af i haven, når solen er fremme.

Vil gøre en forskel

Sclerose har ikke fået lov til at knække Jan, og nu vil han i stedet være med til at knække sygdommen. Derfor har han været rundt hos butikker og caféer her i kommunen for at stille indsamlingsbøsser op i forbindelse med den landsdækkende kampagne 'Kys Sclerose Farvel', som har til formål at samle penge ind til forskning om sygdommen.

“Det er en meget svært sygdomskode at knække. Det er endnu ikke lykkedes, men jeg vil gerne gøre, hvad jeg kan, for at det kan lykkes i fremtiden,” fortæller Jan, der har været rundt med over 100 indsamlingsbøsser.

“Det kan være med til at hjælpe andre, og det kan selvfølgelig også være med til at hjælpe mig selv,” lyder det med et smil.

Kampagnen 'Kys Sclerose Farvel' løber frem til uge 25.

“Det er rart at se, at der er så mange steder her i Esbjerg, hvor vi har fået lov til at sætte en indsamlingsbøsse op. De ser, at man kommer fra Scleroseforeningen, og så er det helt i orden,” fortæller Jan.

Publiceret: 17. Maj 2017 12:00
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Esbjerg

Fik du læst
Bøger
Forsiden netop nu
ANNONCER
Se flere